Restricțiile se aplică și la Aeroportul Timișoara Traian Vuia

august 28, 2024 Publisher

De la 1 septembrie 2024 sunt reintroduse temporar restricțiile referitoare la cantitatea de lichide permise în bagajele de mână. Restricțiile se aplică și la Aeroportul Timișoara Traian Vuia.

 

Comisia Europeană implementează temporar restricții în ceea ce privește controlul de securitate al lichidelor la aeroporturile care folosesc echipamente pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor, tip EDSCB.

Informarea transmisă de reprezentanții CE cu privire la restricții specifică faptul că limitarea nu este cauzată de o creștere a nivelului de amenințare la adresa aviației ci este un răspuns la o problemă tehnică temporară. Totodată, informarea CE mai subliniază faptul că echipamentele EDSCB reprezintă o tehnologie avansată de control de securitate, care nu trebuie pusă la îndoială.

Comisia Europeană, în colaborare cu statele membre ale Uniunii Europene și cu Conferința Europeană a Aviației Civile colaborează strâns cu toate părțile implicate pentru a identifica o soluție tehnică care să rectifice prompt problema identificată.

De la 1 septembrie 2024 restricțiile vor fi reintroduse temporar, atât pe Aeroportul international Timișoara Traian Vuia cât și pe alte aeroporturi care folosesc echipamente tip EDSCB. Pasagerii vor trebui să prezinte separat la controlul de securitate lichidele, aerosolii și gelurile, în recipiente de maximum 100 ml, fara ca acestea sa fie ambalate in pungi tip „ziplock”.

Cu referire la acest subiect, în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene au fost publicate următoarele documente:

  1. Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2015/1998 în ceea ce privește anumite măsuri urgente de securitate aeronautică referitoare la echipamentele pentru controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor și gelurilor; și
  2. Decizia (UE) 2024/2109 a Comisiei de abrogare a Deciziei (UE) 2024/1177 privind suspendarea aprobării echipamentelor de securitate a aviației civile cărora li s-a aplicat marca UE.

La Aeroportul Timișoara restricțiile au fost ridicate din 5 decembrie 2022, ca urmare a achiziționării unor echipamente noi de specialitate, prin accesarea unei finanțări nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Biroul de Comunicare,

Aeroportul Internațional Timișoara  “TRAIAN VUIA“