Drepturile pasagerilor
- Bagaje
Dacă bagajul este pierdut, deteriorat sau întârzie, puteţi avea dreptul la o compensaţie. Cu toate acestea, companiile aeriene nu pot fi considerate răspunzătoare dacă au luat toate măsurile rezonabile pentru a evita prejudiciile sau dacă luarea acestor măsuri era imposibilă. În cazul deteriorării bagajului, trebuie să depuneţi o reclamaţie la compania aeriană în termen de şapte zile de la primirea bagajului dumneavoastră. În cazul întârzierii primirii bagajului, această perioadă este de cel mult 21 de zile.
2. Persoane cu handicap şi persoane cu mobilitate redusă
În temeiul legislaţiei UE, persoanele cu handicap şi / sau cu mobilitate redusă sunt protejate împotriva discriminării în cursul rezervării şi îmbarcării. Aceştia au dreptul, de asemenea, la asistenţă în aeroporturi (la plecare, la sosire şi în tranzit) şi la bordul aeronavelor. Pentru a facilita acordarea de asistenţă, se recomandă să trimiteţi o notificare prealabilă referitoare la nevoile dumneavoastră.
3. Refuz la îmbarcare
În cazul în care pasagerilor li se refuză îmbarcarea, aeronavele trebuie mai întâi să caute voluntari dispuşi să renunţe la rezervările lor în schimbul anumitor beneficii. În plus, operatorul de transport aerian trebuie, de asemenea, să le ofere voluntarilor posibilitatea alegerii între o rambursare integrală şi redirecţionare. Puteţi avea dreptul la o compensaţie în funcţie de distanţa zborului şi de întârzierile înregistrate înainte de redirecţionare. În cazul în care voluntarii aleg redirecţionarea, compania aeriană trebuie, de asemenea, să ofere asistenţă dacă este necesar, de exemplu: mâncare, acces la un telefon, cazare la hotel pentru una sau mai multe nopţi, după caz, şi transport de la aeroport până la locul de cazare.
4. Anularea zborului
Aveţi dreptul, de asemenea, la o compensaţie identică celei oferite atunci când vi se refuză îmbarcarea, cu excepţia cazului în care aţi fost informat cu privire la anularea zborului cu cel puţin 14 zile înainte sau aţi fost redirecţionat la ore apropiate orarului iniţial de zbor sau dacă o companie aeriană poate dovedi că anularea a fost cauzată de împrejurări extraordinare. În plus, compania aeriană trebuie să vă ofere posibilitatea alegerii între
- rambursarea costului biletului dumneavoastră în termen de şapte zile;
- redirecţionarea, în condiţii de transport comparabile, spre destinaţia finală;
- dacă este necesar, deservire (telefon, băuturi răcoritoare, mâncare, cazare, transport până la locul de cazare)
5. Întârzieri prelungite
Aveţi dreptul la deservire de către compania aeriană (apeluri telefonice, băuturi răcoritoare, masă, cazare, transport până la locul de cazare), în cazul în care întârzierea este de:
- două ore sau mai mult pentru zboruri de cel mult 1 500 km;
- trei ore sau mai mult pentru zborurile intracomunitare mai lungi sau pentru alte zboruri cuprinse între 1 500 şi 3 500 km;
- patru ore sau mai mult pentru zborurile extracomunitare de peste 3 500 km.
Dacă întârzierea este mai mare de cinci ore şi vă hotărâţi să nu vă continuaţi călătoria, aveţi dreptul, de asemenea, la rambursarea costului biletului şi la un zbor de retur la punctul de plecare iniţial. Dacă ajungeți la destinația finală cu o întârziere de trei ore sau mai mult, puteți avea dreptul la o compensație identică cu cea oferită atunci când zborul este anulat, cu excepția cazului în care compania aeriană poate dovedi că întârzierea a fost cauzată de circumstanțe extraordinare. În plus, companiile aeriene pot fi considerate răspunzătoare pentru prejudiciile care rezultă în urma întârzierilor.
6. Identitatea companiei aeriene
Trebuie să fiţi informaţi în avans cu privire la identitatea companiei aeriene care furnizează serviciul. Companiile aeriene considerate nesigure sunt supuse unor interdicţii sau restricţii în interiorul Uniunii Europene.
Lista acestora poate fi consultată la: http://ec.europa.eu/transport/air-ban/
7. Pachete de vacanţă
Organizatorii şi comercianţii cu amănuntul de pachete de vacanţă sunt obligaţi să ofere informaţii precise, complete despre pachetele de vacanţă rezervate. Aceştia sunt obligaţi să respecte termenii contractuali şi să protejeze pasagerii în caz de insolvenţă. Operatorii de turism trebuie să ofere informaţii corecte cu privire la vacanţa rezervată, să respecte obligaţiile contractuale şi să protejeze pasagerii în cazul insolvenţei organizatorului.
8. Transparenţa preţurilor
Potrivit legislației europene, atunci când cumpărați bilete pentru zboruri cu plecare de pe aeroporturi din UE, trebuie să vi se explice clar condițiile aplicabile. Preţul final care urmează să fie plătit trebuie indicat în orice moment şi trebuie să cuprindă tariful aplicabil, precum şi toate tarifele, impunerile, tarifele suplimentare şi alte comisioane aplicabile, care nu pot fi evitate şi sunt previzibile în momentul publicării. Ar trebui, de asemenea, să vi se specifice defalcat tariful, taxele şi, în cele din urmă, alte tarife, impuneri, tarife suplimentare şi comisioane. Suplimetele de preţ opţionale trebuie să fie comunicate în mod clar, transparent şi lipsit de ambiguitate la începutul oricărui proces de rezervare, iar acceptarea trebuie să se facă la alegerea dumneavoastră.
9. Ce ar trebui să faceţi în cazul în care consideraţi că drepturile dumneavoastră de pasager au fost încălcate?
În cazul în care consideraţi că au fost încălcate drepturile dumneavoastră prevăzute de legislaţia în materie de drepturi ale pasagerilor aerieni:
- Ar trebui, mai întâi, să contactaţi compania aeriană sau – pentru probleme legate de persoanele cu mobilitate redusă – aeroportul.
- Dacă nu sunteţi mulţumit de răspunsul acestora, puteţi depune o reclamaţie la unul dintre Organismele naţionale de punere în aplicare (ONPA).
NOTĂ: În principiu, reclamaţiile ar trebui depuse în ţara în care a avut loc incidentul.
Pentru mai multe detalii, accesaţi site-ul Comisiei Europene